Kruiden in zon en schaduw

Kruiden in zon en schaduw

Mijn moestuin bestaat uit verhoogde bedden, maar daarrond probeer ik een combinatie van boompjes en vaste planten te verzinnen. De afgelopen jaren heb ik wat problemen gehad met vaste kruiden die gestorven zijn. De oorzaak hiervoor is omdat ik niet genoeg rekening hield met de omstandigheden die de plant vereist.

Veel vaste kruiden zijn wel meerjarig, maar kunnen niet tegen temperaturen onder de 10 graden. De oplossing die ik dit jaar probeer is om op het plantenlabel een stipje te plaatsen, die me moet herinneren de plant tijdig naar binnen te verhuizen.

Een andere oorzaak is dat de meeste kruiden eigenlijk graag volle zon hebben, een minder aantal houden van schaduw. De meeste kruiden staan ook niet graag in te natte grond. Tijm, bonenkruid, rozemarijn (tegen warme muur bv), oregano, dragon, salie, bergamot, dropplant, brandkruid,  staat vanaf nu op een zonnige en droge plaats. Koriander, lavas, tuinkers, knoflook en kruiden met een wortel in de naam hebben wel een liefde voor een wat vochtiger ondergrond.

Kruiden die (ook) houden van halfschaduw zijn peterselie, lievevrouwebedstro, lavas, zuring. Veel kruiden die houden van de zon, kunnen we ook in de schaduwplekjes zetten: bieslook, Valeriaan, Roomse kervel, munt, kattekruid …

Wat het onderhoud betreft, pas ik altijd een tip van een vriend toe: zo vaak mogelijk inknippen en dan blijft hij gezond en niet te groot. Mijn gevoel zegt dat het een beetje is als haarknippen, direct erna krijgt de plant een boost om terug actiever te worden. Met deze aanpassingen hoop ik dat mijn kruiden langer leven.

Related Posts

Zaaien in Januari

Zaaien in Januari

Soorten basilicum

Confituur van kruisbessen, aalbessen en frambozen

Verschillende technieken om aardbeien te telen