Zaaien in Januari

Zaaien in Januari

Al jaren zaai ik pepers en paprika’s in januari, vaak zelfs al tomaatjes ook. Tuincentra’s beginnen vaak veel vroeger in grote verwarmde serres. Aangezien ik geen superserre voor handen heb en het moeilijk is om binnenhuis veel zaaigoed te hebben staan die goed in het zonlicht staan, moet ik andere oplossingen zoeken. Deze week ben ik alvast weer op een probleem gebotst dat ik eigenlijk zag aankomen en toch te koppig was om het anders aan te pakken. Dit is het relaas. Ik zaai heel graag in grote trays omdat dat het uitplanten zoveel makkelijker maakt. De beste vind ik trouwens die van het vlaams zaadhuis.

Dit jaar wilde ik weer wat voorsprong nemen met een batch peperplantjes en tomatenplantjes die al groot en stevig zouden zijn tegen april. Eigenlijk zoals je ze zou kopen in een tuincentrum en je afvraagt hoe ze dat klaar krijgen om al zo deftige planten aan te bieden in maart. De tray bestond dus uit zowel tomatenplanten als pepertjes. De tray wilde ik dit jaar eens proberen in een rekje, zonder zonlicht en gewoon op tijd zijn om te verzetten wanneer ze zon nodig hebben. Nu heb ik met pepers echt de ervaring dat het echt 4 weken duurt vooraleer je van een 2 bladig twijgje kunt spreken. Tomaten gaan sneller, maar blijkbaar echt wel veel sneller. Je voelt het al aankomen. De tomaatjes waren na 10 dagen al twijgjes die naar de zon probeerden groeien en dus heel dunne lange steeltjes hadden met kleine kiemblaadjes. Omdat ik uitplanten te vroeg vond, heb ik heel die tray naar de serre verhuisd in de wetenschap dat die pepertjes echt wel supertraag zouden kiemen. Die twijgjes leken zich te herstellen, maar gisteren heeft het blijkbaar gevroren.

Het resultaat is dat al die gekiemde plantjes het begeven hebben. Zoals vaak, kwaad op mezelf over deze mislukking, zweer ik dat ik peperplanten altijd apart laat kiemen in een potje of klein kiembakje en dat ik nooit nog een andere plant in dezelfde tray zet. Bij deze is de frustratie ook even via deze korte post helemaal verdwenen. Zaaien in januari brengt dus het probleem met zich mee dat je echt binnenshuis moet werken en op een plaats waar er zonlicht van boven komt. Wat droom ik van een grote binnenserre of een veranda als startpunt. Intern overleg is aan de orde.

Related Posts

Kruiden in zon en schaduw

Kruiden in zon en schaduw

Soorten basilicum

Confituur van kruisbessen, aalbessen en frambozen

Verschillende technieken om aardbeien te telen