Zelf plantpluggen maken

Voor klein plantgoed ga ik soms naar de boerenbond of een plantcentrum in mijn buurt. Laatst waren dat een courgette, komkommer en pompoen. Zelf zaai ik dat ook maar met die aankopen neem je een voorsprong in de serre. aarde pluggenMeestal zijn het van die kleine klompjes aarde dat je koopt waar je zelfs nog het gaatje ziet waar het zaadje in kiemde.  Blijkbaar heet dat een plantplug. Met enige voorbarigheid veronderstelde ik dat plantpluggen vooral waren om in grote productie te kunnen zaaien en uitplanten. Dat de techniek daarom ook minder praktisch is voor de particulier is de vraag waar ik antwoord op zocht. De voordelen:

 • 1 zaadje per plug (ipv 2 a 3 zaadjes per potje waar je later dan een of meerdere plantjes van verwijdert)
 • Heel gemakkelijk planten water geven in 1 keer
 • Water krijgen langs onder water ipv tegen de stengel
 • Makkelijker uit te planten (vooral bij courgettes en dergelijke die nogal een zwakte hebben als je hun wortels te veel toucheert).

de pluggenmaker kun je aanschaffen voor slechts 3.5 euro. In het begin ging het wat moeizaam, maar na enige aanpassingen zag het er toch fraai uit. De belangrijkste reden van het uiteindelijke succes ligt in het toevoegen van water aan de potgrond. Hierbij dan ook mijn recept om makkelijk zelf aarde pluggen te maken:

pluggen maken met potgrond
pluggen maken met potgrond
 • Gewone potgrond, of eigen recept
 • Water toevoegen tot je het als sneeuw kunt ballen in de vuist
 • Klein beetje zand toevoegen en mengen (dit garandeert bij te vaste pluggen dat er altijd een doorgang is voor de wortels)
 • Spoel de matrijs aan de binnenkant met licht zand zodat de aarde er makkelijker uit kan en de blokjes minder snel aan elkaar kleven mocht je ze tegen elkaar zetten.
 • Persen: Duw eerst hard zonder de matrijs naar boven te brengen. Daarna haal je langzaam het patroontje vast zodat het blokje eruit komt.

Op dit moment zou het voorbarig zijn om te zeggen dat de techniek met pluggen een groot succes is, maar ik heb er alvast weinig problemen mee gehad eenmaal ik de pluggen kon reproduceren.

Related Posts

Zaaien in Januari

Zaaien in Januari

Kruiden in zon en schaduw

Kruiden in zon en schaduw

Soorten basilicum

Confituur van kruisbessen, aalbessen en frambozen

2 Comments

 1. Beste,

  waar in België kan men dergelijke potjespers kopen?
  Alvast bedankt!
  Groetjes,
  Claudia

  • Hoi

   Eigenlijk in de meeste tuincentrum. Ik heb de mijne gekocht bij de boerenbond.
   Ter info: ondertussen volledig van afgestapt omdat ik het toch wat werk-intensief vind. Terug naar zaaibakjes zoals mijn grootvader :)

Reacties zijn gesloten.